Hungaroclub - Felhívások

Felhívások

Csak egy kék színű virág, csak ennyi a jelünk…

Nyári tábor magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyerekeknek, ifjaknakKékvirág Anyanyelvi Tábor

Mentsük meg az Őrszavak Egyesületet,a Kékvirág tábort

Mentsük meg az Őrszavak Egyesületet, a Kékvirág tábor éltetőjét!

Az idei év augusztusában nem lendült magasba a 23 éven át lengő zászlónk! Bármennyire is reméltük, hogy helyre áll a rend, a koronavírus-fertőzés veszélye kényszeritett, hogy felfüggesszük az idei táborunk megrendezését. Ha ez az év ki is maradt, egyesületünk töretlen lelkesedéssel készül a következő találkozóra. Folytatjuk a tábort működtető “Custos-Őrszavak” Magyar Anyanyelv Ápolók Egyesülete tevékenységét, melynek fenntartásához követnünk kell a svéd hivatalos szervek szabályát, mely szerint az egyesületek létét a befizetett tagdíjak kell igazolják. A befizetett tagsági díj nem csak igazolja az egyesület hivatalos bejegyzését, hanem ez határozza meg az állami támogatás mértékét is. Eddig, az ügyintézés megkönnyítése miatt az egyesületi tagdíjat beépítettük a tábor részvételi díjába. Mivel a táborozás elmaradt, taglétszámunk nagyon megcsappant. Tehát kérünk Benneteket, a tagdíj befizetésével segítsétek egyesületünk megmaradását az évi 100 sek/család tagdíj befizetésével.

Länsförsäkringar Bank,
clearing nr: 9025 kontonr: 1279091
Swish: 1236433387Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet kíván az Egyesület vezetősége


Őrszavak-Custos Anyanyelvápolók Egyesülete ”Magyar vagyok, s e kincset öriznem kell!”
A jó Isten segitségében bízva folytatjuk a munkát úgyanolyan jókedvvel és lendülettel, mint eddig is.

Üdvözlettel a tábor szervezői


Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-e Magyarországon a nemzeti összetartozás napja.

Kedves Barátaink!

Bárhol is születtünk, bárhol is élünk magyarként összetartozunk! Ennek szeretnénk a svédországi magyarsággal karöltve hangot adni. Legyenek ebben partnereink, küldjék tovább minél több Svédországban élő magyarnak ezt az üzenetet!

Kérjük, hogy kicsik és nagyok küldjenek nekünk egy fénykép-üzenetet az összetartozás szellemében az

egyutt_svedorszag@mfa.gov.hu

emailre legkésőbb 2020. június 3-ig. Ha szeretnék, a kép mellé írják oda keresztnevüket, esetleg, hogy melyik városban születtek, vagy élnek most. A svédországi magyarok így megküldött kép-üzeneteit június 4-én, a nemzeti összetartozás napján egy csokorban közzétesszük a Nagykövetség Facebook oldalán.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3141870705869004&id=647930601929706

Üdvözlettel:
dr. Müller Adrien
nagykövet
Magyarország Nagykövetsége
Stockholm

 


Debreceni Nyári Egyetem és partnerei

(Egy nyár másképpen a Debreceni Nyári Egyetemen)

Kedves Barátaink!

A Debreceni Nyári Egyetem csaknem százéves történetében ritkán fordult elő, hogy egy nyári kurzus megtartása lehetetlenné vált, de olyan esetre még nem volt példa, hogy az akadály egy minden országot érintő világjárvány lett volna. Voltak már háborúk, téves vagy annak ítélt politikai döntések, de olyan még nem történt, hogy mind a debreceni szervezők, mind az ideutazó külföldiek egészsége lett volna veszélyben. Most, 2020-ban pedig ez a helyzet. A világon végigsöprő koronavírus-járvány miatt ezen a nyáron le kell mondanunk arról, hogy a Nagyerdő szívében fogadhassuk a magyar nyelv és kultúra szerelmeseit.

Arról azonban nem kell lemondanunk, hogy a magyar nyelv iránt érdeklődők 2020 nyarán is tanulhassanak és csiszolhassák nyelvtudásukat, sőt találkozhassanak egymással és sokak kedvenc tanáraival. Csak most mindezt nem a Debreceni Egyetem gyönyörű épületében és kampuszán fogjuk biztosítani, hanem a modern technika kínálta lehetőségek segítségével egy majdnem virtuális valóságban: a világhálón online formában.

A június elejétől augusztus végéig terjedő időszakban három turnusban kínálunk 40 órás magyar nyelvkurzusokat 4-6 fős csoportokban minden szinten. A napi  2 x 45 perces foglalkozásokat több időpontban is meghirdetjük, így remélhetőleg mindenki megtalálja azt a sávot, amely számára a legideálisabb, bárhol is éljen.

Természetesen lehetőség van intenzívebb és egyéni kurzusok megszervezésére is, amennyiben konkrét igénnyel keresnek meg bennünket.   

A nyelvkurzusok mellett lesznek olyanok is, amelyek a magyar kultúra egy-egy területére kalauzolnak, és annak segítségével fejlesztik a résztvevők addigi nyelvtudását, szókincsét és kulturális ismereteit.

Szívesen látunk mindenkit a kurzusainkon ezen a nyáron is, de most még maradjanak otthon, és vigyázzanak magukra!

A Different Summer at Debrecen Summer School

 Dear Students/Friends,

 It has been a rare occurrence in the almost-century-old history of Debrecen Summer School that a summer course could not be properly held but it has never happened so far that the obstacle for cancelling would have been a pandemic affecting almost all countries around the world. There have been actual wars as well as wrong, or allegedly wrong, political decisions among the reasons but it has never been the case of the health of both the local organizers and the international student body being at stake. However, in 2020, we experience exactly that. Right now, due to the world-wide coronavirus pandemic, we must not risk receiving any student of the Hungarian language and culture in person on our campus, situated in the middle of everyone’s beloved Nagyerdő area.

However, we do believe that this should not force us to abandon all hope and forget about a chance to make it possible for those interested in learning Hungarian to continue refining their command of the target language and even meet each other as well as their favorite teachers. The only difference about providing this opportunity to you is going to be the location and the medium: this time, the venue is not going to be the impressive Main Building of the University of Debrecen and the surrounding campus but a quasi-virtual reality: the worldwide web, where it is fully online.

Between the beginning of June and the end of August, 2020, we will be happy to offer three 40-unit sessions of Hungarian language courses for groups of 4 to 6 students at all levels of fluency. The daily 2 x 45-minute classes will be available in a variety of time slots, making it possible for everyone to pick the one that best suits their time-zone differences, irrespective of where they might be located geographically.  

Naturally, it is also possible to opt for intensive or private courses as well if there is a certain amount of specific demand for these.   

In addition to the language courses, there will also be other opportunities tailored for improving the participants’ awareness of certain areas of Hungarian culture as well as their special vocabulary in specific areas of language use.

We are looking forward to seeing (and hearing) you this summer, too, although not in person but through cameras (and speakers), because we would just like to make sure that you stay home and stay safe for the time being.

Online magyar nyelvkurzus.pdf

Online Hungarian language course.pdf

Online tematikus_konyha.pdf

Online thematic_kitchen.pdf

nyári online tematikus_népdal_hu.pdf

Online thematic_ folk song.pdf

Online tematikus_sláger.pdf

Online thematic_ hitmusic.pdf

Virtuális városnézés.pdf

Virtual sightseeing.pdf

Debreceni Nyári Egyetem

Debrecen Summer School

Sommeruniversität Debrecen

Csak egy kék színű virág, csak ennyi a jelünk…

Nyári tábor magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyerekeknek, ifjaknakCustos - Magyar Nyelvápolók Egyesülete

”Magyar vagyok, s e kincset őriznem kell!”

Kedves Szülők és Tanárok!

2020 kékvirág 24. tábor helyett

…”Csak egy kék színű virág, mit a kezedben hozol, Csak egy kék színű virág, már hozzánk tartozol.”…

Ez év augusztusában nem lendül magasba a zászlónk!

Bármennyire is reméltük hogy nyár végére helyreáll a rend!

A jelenlegi helyzet /coronavirus fertőzés veszélye / arra kényszerít, hogy az idei táborunk megrendezését felfüggesszük.

A helyzet alakulásától függően a következő táborunk időpontjáról mindenkit értesítünk azzal a reménnyel, hogy minden gyerek ugyanolyan lelkesedéssel és örömmel jön újra közénk. Mi felnőttek szervezők / oktatók, bizva a Jóisten segitségében folytatjuk a munkát ugyanolyan jókedvvel mint eddig is 23 éven át.

Azonban a tábort működtető Őrszavak avagy Custos - Magyar Nyelvápolók Egyesülete működését folytatjuk ami azt jelenti, hogy a hivatalos szervek szabálya szerint az egyesületek tagszámát a befizetett tagdíjak igazolják, mely maga után vonja az állami támogatás mennyiségét és az egyesület hivatalos bejegyzettségét/létezését.

Tehát kérésünk felétek, segítsetek munkánk folytatásában illetve az egyesület megmaradásában az évi 100 SEK/család tagdíj befizetésével.

Länsförsäkringar Bank,
clearing nr: 9025 kontonr: 1279091

“Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért?”.. tovább álmodunk. Jövőre újra együtt lehetünk.

Üdvözlettel a tábor szervezői

T Anna és T Orsolya.


Rákóczi Szövetség

Ez egy nagyszerű lehetőség a diaszpórában élő gyermekek, fiatalok számára


Rákóczi Szövetség Diaszpóra Program 2020 

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a Rákóczi Szövetségnek a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló Diaszpóra programjára való jelentkezés meghosszabbított határideje: 2020. március 31. A programról, mely lehetőséget teremt magyarországi tanulmányútra 1000 diaszpórában élő 10 és 29 év közti magyar fiatal számára, az alábbi honlapon találnak részletes információkat: itt

Csak egy kék színű virág, csak ennyi a jelünk…

Nyári tábor magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyerekeknek, ifjaknakNyári tábor magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyerekeknek, ifjaknak az Őrszavak avagy Custos, Magyar Nyelvápolók Egyesületének szervezésében.

Kedves Szülők és Tanárok!

Úgy érezzük, hogy a külföldön élő magyar származású gyerekek nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagodhatnának egy ilyen táborban, erősíthetnék magyar gyökereiket és sok új dolgot is tanulhatnának országunkról.


2020 Téli tábor - február 14-16., Hälleberga.2019Második ifi SOMIT tábor Hällebergán.


Eljött az ideje, hogy a 2017-ben először megrendezett nagysikerű ifi SOMIT táborunkat ismét megszervezzük. Mint legtöbben tudjátok, a SOMIT generációk immár 25 éve kiemelt feladatának tekinti, hogy összefogja a Svédországban élő magyar fiatalokat, valamint programokban gazdag, élmény- és eseménydús táborok keretén belül lehetőséget nyújtson az ismerkedésre, a magyar nyelv gyakorlására, illetve a szórakozásra..További részleteket a mellékletben
Üdvözlettel,
a SOMIT Generációk vezetősége és az ifiSOMIT szervezocsapata

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS:

Négynapos továbbképzés a nyugati diaszpórában muködő hétvégi és délutáni iskolák magyartanárai számára

Tisztelt Hölgyem/Uram! A Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Foosztálya (NOF) 2019-ben is megrendezi a többéves hagyományokra visszatekintő négynapos továbbképzését a nyugati diaszpórában muködő hétvégi és délutáni iskolák magyartanárai számára. A továbbképzés tervezett dátuma: 2019. október 10-13.

A NOF egyik legfontosabb alapfeladata a külhoni önkéntes pedagógusok szakmai támogatása, szakmai hálózatba szervezésük elősegítése. Ennek előmozdítása érdekében 2011 óta rendszeresen tart magyarországi és külföldi találkozókat az oktatási kérdések közös megvitatására, az összetartozás tudatának erősítésére.

A hétvégi magyar iskolák pedagógusai önkéntes munkájukkal segítik a külhoni magyar közösségek megmaradását. A meghirdetett programok évek óta támogatják tevékenységüket, törekvéseiket, fórumot biztosítva tapasztalataik átadására. A szoros együttműködés lehetővé teszi az igényeiknek megfelelő tananyagok készítését, továbbképzések szervezését.

A konferencia idotartama: 4 nap (2019. október 10-13.). A résztvevők számára a következőket biztosítjuk: szakmai programokon való ingyenes részvétel, módszertani tananyagok, étkezés, igény esetén szállás. A meghirdetett keretszám: 40 fő.
A pályázatra 2019. július 19-tol lehet jelentkezni a modszertani.konferencia@mfa.gov.hu e-mail címen a jelentkezési lap és a csatolandó dokumentumok megküldésével.

A pályázat beküldési határideje: 2019. augusztus 9. 23:59 (Central European Time).

Kérjük, szíveskedjenek értesíteni az esetleges érdeklődőket, hogy minél többen tudomást szerezhessenek erről a kedvező lehetőségről. További információ (jelentkezési lap, csatolandó dokumentumok, stb.) az alábbi linkeken található. Kérdés esetén forduljanak bizalommal a KKM NOF munkatársához, Meleg Regina oktatási referenshez (e-mail: modszertani.konferencia@mfa.gov.hu; telefon: +36-1-550-2314).

 

További részleteket a mellékletekben olvashatnak.

Pályázati felhívás
Jelentkezési_lap.pdf

Üdvözlettel:
Thuróczy Zoltán
tanácsosDebreceni Nyári Egyetem és partnerei

(nyári ifjúsági táborok)

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A Debreceni Nyári Egyetem és partnerei nyári ifjúsági táborokat szerveznek július folyamán. A programok történelmi hagyományokra, emlékeinkre irányulnak, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek múltunkkal és értékhordozó tradícióinkkal.

Történelmi táborok:
ÉLD ÁT A MÚLTAT – Honfoglalás kori tábor
MAGYARSÁGISMERETI TÁBOR - Interaktív nyári tábor
KOSSUTH LAJOS AZT ÜZENTE...   –  Interaktív nyári tábor

További részleteket a mellékletekben olvashatnak.
Jelentkezési_lap.doc
Jelentkezési_lap.pdf

Tisztelettel:
Dr. Szaffkó Péter
igazgató
Debreceni Nyári Egyetem
Debrecen Summer School
Sommeruniversität Debrecen


Csak egy kék színű virág, csak ennyi a jelünk…

Nyári tábor magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyerekeknek, ifjaknakNyári tábor magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyerekeknek, ifjaknak az Őrszavak avagy Custos, Magyar Nyelvápolók Egyesületének szervezésében.

Kedves Szülők és Tanárok!


Gyakran kérdezik külföldön élo magyarok, hogy tudnánk-e jó magyarországi nyári tábort ajánlani. A Peopleteam Alapítvány volt Magyarországon az elso, aki gyerekeknek szervezett nyári táborokat. 10 éve már kapcsolatban voltunk velük, és évekig ok adták a fodíjat magyarországi tehetséggondozó versenyeink gyozteseinek. Velük léptünk 2018 novemberében újra partneri kapcsolatba, ezért végre jó szívvel tudunk ajánlani Nektek nyári táborozási lehetoséget.

A Peopleteam csapatát 14 éve ismerjük, és legfontosabb benyomásunk róluk az, hogy számukra a gyerek áll a középpontba. Mindenki azon munkálkodik, hogy a gyerekek értelmesen és élvezetesen töltsék nyári táborozásukat. Már 20.000 gyereket táboroztattak. Délelottönként a gyerekek 9 szekcióban (például tánc, fotózás, régészet, sporttábor) vehetnek részt fejleszto programokon.

Ami fontos lehet számotokra: szerveznek "Hungarian" tábort is, ahol magyarul lehet tanulni.
Ezt ajánljuk azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük lenne magyar tanulásra.
De van irodalmi, logika, informatika, robotika és angol szekció is.

Itt tudtok bovebben tájékozódni a tábor részleteirol, a helyszínrol, az idopontokról és a választható szekciókról.
https://peopleteam.hu/
Úgy érezzük, hogy a külföldön élő magyar származású gyerekek nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagodhatnának egy ilyen táborban, erősíthetnék magyar gyökereiket és sok új dolgot is tanulhatnának országunkról.

Akit érdekel a lehetőség, kérjük nekünk is jelezze, amellett, hogy a Peopleteam oldalán jelentkezik a táborba.

Üdvözlettel,
Kraulis Mónika és Ecker MarcsiRákóczi Szövetség

Ez egy nagyszeru lehetoség a diaszpórában élo gyermekek, fiatalok számára


A Rákóczi Szövetség 2019 folyamán immár harmadik alkalommal teremt lehetoséget, a „DIASZPÓRA PROGRAM” keretében, magyarországi tanulmányúton való részvételre akár 1000 diaszpórában élo 10 és 29 év közötti magyar fiatal számára.


A felhívásnak köszönhetően komoly támogatással lehet eljutni Magyarországra. A szállás, az ellátás, a baleset biztosítás, a magyarországi utazások teljes költségeit, valamint a Programmal kapcsolatos foglalkozások, rendezvények, belépők kiadásait a Rákóczi szövetség fedezi, amely a Magyarországra jutás költségében is támogatást biztosít.

A Diaszpóra Program több különböző programidőszakot tartalmaz 2019 januárja és decembere között, köztük tematikus tanulmányutakat és nyári táborokat, amelyek közül tetszés szerint választhatnak a jelentkezők. A kiválasztott programidőszakon belül, 5-10 napos összefüggő időintervallumban vehetnek részt magyarországi tanulmányúton. Egy személy 2019. január 1. – 2019. december 31. között egy alkalommal, egy tetszőlegesen kiválasztott programidőszakban látogathat el Magyarországra.

Minden programidőszak részét képezi Budapest, a vidéki Magyarország és egy külhoni magyar régió felkeresése. A kiskorú (18 éves kor alatti) résztvevőket csak csoportosan (legalább 5 fő) és felnőtt kísérővel fogadják, jelentkezésükhöz minden esetben szülői jóváhagyás szükséges.

Ez egy nagyszerű lehetőség a diaszpórában élő gyermekek, fiatalok számára, hogy megismerhessék Magyarországot és a Kárpát-medencét, valamint más országokból érkező magyar gyermekekkel találkozzanak, barátkozzanak. A pályázat feltétele a helyi közösségek munkájában való aktív részvétel. Ennek fennállását a helyi magyar szervezetnek igazolnia kell. Így minden érdeklődőt arra kérünk, hogy jelentkezési szándékát az adott egyesületi vezető felé jelezze emailben, a gyermek/gyermekek nevével, születési adataival (életkor, személyi szám), valamint a választott program, illetve az utazás időpontjával együtt. Az egyesületi vezető mellett a jelentkezést másolatban kérjük juttassák el Dobos Tamás KCSP-ösztöndíjasnak is a dobostom@gmail.com email címre.

Jelentkezési határido: 2019. február 28.
A Diaszpóra Programról bővebben tájékozódni az alábbi linken lehet:
dszp-palyazati-felhivas

A lenti linkeken elérheto videók egy kis ízelítot adnak az idei korábbi táborok hangulatából:
ízelíto 01
ízelíto 02


LUGI Vattenpolo / Vízilabda

A LUGI Vattenpoloklubb, több mint 100 tagjával az egyik legnagyobb vizilabda klubb Svédországban

LUGI Vattenpolo / Vízilabda

Magyar fiatalok!
A nevem Kim Hansson és a lundi LUGI Vattenpoloklubb egyik edzője vagyok.
A LUGI Vattenpoloklubb, több mint 100 tagjával az egyik legnagyobb vizilabda klubb Svédországban. A múlt hónapban (2017.05.) U19-es csapatunk aranyat nyert az USM A bajnokságban. Klubbunkban már ma is találhatóak magyarok, de reméljük hogy ezután még többen csatlakoznak hozzánk és kezdenek játszani csapatunkban.
Én magam a "vizipoló iskolát" az egyetemi éveim alatt Budapesten jártam. Szeretettel várjuk jelentkezéseteket

Mvh, Kim Hansson
Herr, junior och ungdomstränare
LUGI Vattenpoloklubb 073 - 06 28 677

www.lugiwaterpolo.com
Följ oss på Instagram: lugiwaterpolo
Följ oss på Facebook: LUGI Water PoloDélUtán

A DélUtán pártoktól és felekezetektol független anonim lelkisegély szolgálat.

Munkánkat az anonimitás és a titoktartás jegyében, nemzetközi etikai normák betartásával, minden ellenszolgáltatás nélkül végezzük. A szolgálat pártoktól és felekezetektől független. Néhány éve a lelki segély szolgálatot nemcsak telefonon, hanem chaten és e-mailben is igénybe lehet venni. Ennek a lehetőségnek a hírét szeretnénk eljuttatni külföldön tartózkodó honfitársainkhoz.

a DélUtán Kuratóriuma


DélUtán
http://www.delutan.hu/

Figyelem a fenti szolgáltatást mindenki a saját felelősségére veszi igénybe.
A klub tájékoztatás céljából kizárólag csak helyet ad szolgálatnak!


>